Jackson BlueBox RGB 150px

Berechurch Road, Colchester

Client: Essex County Council
Value: £1.9m

This project was designed to improve the corridor between Colchester Town and the Garrison and villages to the south of Colchester, and provide better passenger transport services. The works included the reconstruction and widening of the existing carriageway, and improvements to the condition of the road.

Reconstruction of the existing carriageway was done using a method known as ‘Road Recycling’ whereby the carriageway is ( taken ) broken up using a pulveriser, mixed with cement and then re-laid and compacted as a new carriageway base course. This method is usually used on quiet country roads, but it was suitable here because the sub grade was of appropriate material and sufficient length of carriageway could be reconstructed to make it cost effective.

Watch the video